Vier overeenkomsten tussen burn-out preventie en composteren.

Vier overeenkomsten tussen burn-outpreventie en composteren

Als je een composthoop in je tuin hebt, dan weet je aan welke voorwaarden je moet voldoen om uiteindelijk gezonde mest te krijgen. Maar als je je herfstbladeren in de groene container kiepert, heb je geen idee hoe de ROVA je gft tot mest verwerkt.

Wist je dat burn-out preventie dezelfde ingrediënten bevat als composteren?

Hoe maak je een composthoop?

Een composthoop bouw je op een stabiele ondergrond.

Voilà. Als je een burn-out wilt voorkomen moet je er dus voor zorgen dat je stevig op je benen staat.

Elke week steek je een beluchtingsstok in de mesthoop. Je keert de hoop elke zes weken om en je zorgt ervoor dat het vocht goed weg kan lopen.

Voel je de clou al aankomen?

Juist: Op tijd je hoofd leegmaken en lichter leven helpt je om gezond te blijven.

Het is belangrijk dat je de mesthoop opbouwt als een lasagne-schotel. De lasagnebladen bestaan uit droge bladeren en houtsnippers. Je vult dat aan met bijv. theezakjes en vers gemaaid gras. Alles draait om de juiste verhouding.

Bij voldoende afwisseling tussen stress en herstel blijf je in balans.  Elke bezigheid geeft stress. Dat is normaal. Maar vergeet niet: Als je grenzenloos je agenda volplempt met leuk werk, klaverjassen en tennissen kun je óók burn-out raken.

Gezonde mest krijg je niet cadeau

Je moet je composthoop de nodige aandacht geven om te voorkomen dat je goede bedoelingen veranderen in een stinkende, slijmerige massa. Want als je voedzame mest wilt oogsten vraagt dat kennis, inzicht en discipline om het goede te doen.

Als je, ondanks je goede voornemens, je balans kwijtraakt tussen aandacht voor jezelf en aandacht voor anderen, lig je straks dagenlang onder je dekentje op de bank. De enige manier om daar niet te belanden is: Weten wat je moet doen om dát te voorkomen, inzien dat er iets moet veranderen en andere dingen gaan doen dan je gewend bent.

Denk je nu: dat is makkelijk gezegd?

Ja, dat klopt.  Een nieuwe gewoonte aanleren is spannend. En het vraagt van je dat je nét zo aardig voor jezelf bent als voor je werkgever. En ik weet maar al te goed dat dát voor helpers en workaholics een uitdaging op zich is.

Waar kun je morgen al mee beginnen, zodat je volgend jaar stevig op je benen staat?

  • Zorg voor voldoende licht en lucht in je dagschema
  • Plan per dag één activiteit waar je blij van wordt
  • Geef jezelf een schouderklopje als het lukt

Heb je nu behoefte aan een schouderklopje? Lees dan hier verder.

Mijn naam is Gerry Hulst!

Mijn naam is Gerry Hulst en er stroomt psychiatrisch verpleegkundig bloed door mijn aderen. Ik werk graag met verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en middenmanagers in de zorg. Het gaat me aan het hart dat zij het lastig vinden om zich stevig te positioneren binnen de krachtenvelden in de zorg. Zij leren bij mij hoe ze met meer zelfvertrouwen én ontspannen in hun werk en leven kunnen staan. Alle personages en gebeurtenissen in mijn blogs zijn fictief. Wanneer je jezelf of een collega meent te herkennen berust dat op toeval.

Gerry Hulst - coach voor de zorg
Scroll naar boven