Hoe voorkom je tijdgebrek?

Hoe voorkom je tijdgebrek?

Monniken hebben mijn aandacht. In 2017 was ik drie dagen te gast in het klooster van Egmond.  Dat stond al op mijn verlanglijst, maar ik was voorheen té bang om mezelf tegen te komen in de stilte. Inmiddels kan ik de kracht van stilte waarderen.

Maar nu iets anders: Monniken hanteren een vast dagritme. Ze houden zes keer per dag een dienst. Als de klok luidt, stoppen ze vrijwillig én acuut met onkruid wieden. Ze trekken hun pij over hun hoofd en wandelen naar de kapel. Als de dienst afgelopen is, pakken ze de schoffel weer beet.

Ik kan me er niks bij voorstellen dat ik elke ochtend om vijf voor tien mijn laptop op slaapstand zet en exact om tien uur met een bak koffie op de bank zit. En als ik in de flow zit, moet ik mezelf bij de kladden grijpen om mijn werk rond half één te onderbreken voor een lunchwandeling. Herken je dat?

Monniken hebben vast geen agenda, want zij weten precies welke bezigheden ze op welk tijdstip doen. Wellicht kunnen we wel iets van hen leren

Waarom is een dagritme belangrijk?

Omdat we overspannen raken als we ons dagritme laten bepalen door te reageren op alles wat ons oog ziet of ons oor hoort. Zelfs vrije tijd lijkt langzaam te veranderen in werktijd. Voor je het weet is je agenda ook in je vrije tijd gevuld met verplichtingen. De broodnodige rust maakt als eerste plaats voor een nieuwe afspraak.

Neem zelf maar eens de proef op de som en check hoe vol jouw agenda de komende week staat. Vallen je afspraken onder de categorie moeten óf willen?

Het tegenovergesteld kan ook: Je kijkt in een lege agenda, terwijl je toch het gevoel hebt dat de tijd door je vingers glipt.

De Benedictijnse monnik Anselm Grün  beschrijft het dagritme als een soort timemanagement. Een vast dagritme is volgens hem de kunst van beginnen, de kunst van ophouden, de kunst van de juiste verhouding vinden tussen beginnen en ophouden en de kunst om respectvol rekening te houden met de seizoenen van de dag.

“De kunst van de juiste verhouding vinden tussen beginnen en ophouden”

Hoe vind je een dagritme dat bij je past?

Door op een rijtje te zetten hoe je je tijd het liefst in wilt delen. Dat je op je werk iets móet, is logisch. Maar ik ben nog nooit een manager tegengekomen die zijn medewerkers verbood om rustig een glas thee te drinken of een broodje te eten.

In je vrije tijd heb je alle ruimte om keuzes te maken die bij je passen. Toch? Als je agenda te vol staat kan het óók betekenen dat je moet snoeien in je bezigheden. Bij een lege agenda is het slim om je voor te nemen je privé-tijd te besteden aan zaken die je goed doen. Als je een extravert persoon bent, zul je vooral energie halen uit contacten met anderen. Herken je jezelf meer in de introverte wereld, plan dan tijd om jezelf terug te trekken in je bezemkast.

Dat is makkelijk gezegd?

Oké. Vervolgens vereist het wel discipline om je aan je zelfgekozen dagritme te houden.

Krijg je dan geen saai leven?

Nee. Het geeft overzicht en je heb altijd tijd genoeg. En voel je vooral vrij om flexibel met je zelf gekozen dagritme om te gaan. Zolang je rust in je hoofd ervaart en de tijd niet sneller gaat dan jij, doe je het goed.

Kortom:

  • Vogel uit welk dagritme bij je past
  • Neem zelf de regie over je tijd
  • Wees mild voor jezelf
  • Plan óók tijd voor stilte en bezinning

Mijn naam is Gerry Hulst!

Mijn naam is Gerry Hulst en er stroomt psychiatrisch verpleegkundig bloed door mijn aderen. Ik werk graag met verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en middenmanagers in de zorg. Het gaat me aan het hart dat zij het lastig vinden om zich stevig te positioneren binnen de krachtenvelden in de zorg. Zij leren bij mij hoe ze met meer zelfvertrouwen én ontspannen in hun werk en leven kunnen staan. Alle personages en gebeurtenissen in mijn blogs zijn fictief. Wanneer je jezelf of een collega meent te herkennen berust dat op toeval.

Gerry Hulst - coach voor de zorg
Scroll naar boven